Kakvo je zdravlje mladih? Zabrinjavajući podaci govore o snažnom utjecaju potresa i pandemije na njih

Kakvo je zdravlje mladih? Zabrinjavajući podaci govore o snažnom utjecaju potresa i pandemije na njih

Djeca i mladi mogli bi na mentalnom zdravlju osjetiti utjecaj pandemije COVID-19 u narednim godinama, upozorio je UNICEF u svom izvještaju „On My Mind: promoting, protecting and caring for children’s mental health”, objavljenom u listopadu prošle godine. Kada je u pitanju zdravlje mladih kod nas, krajem prošle godine predstavljeni su rezultati istraživanja „Utjecaj pandemije i potresa na djecu i mlade u Zagrebačkoj županiji” kojeg je proveo zagrebački Institut za društvena istraživanja. Iz njih je jasno da je mladima, više nego ikad, potrebna pomoć.

Istraživanje je obuhvatilo više od 1.700 učenika i 279 obrazovnih djelatnika koje se pitalo koliko su potresi i pandemija utjecali na život mladih, njihov odgoj i obrazovanje, psihičko stanje te u kojim aspektima života je taj utjecaj najizraženiji. Sudjelovale su 52 osnovne i srednje škole na potresima pogođenim područjima, a rezultati su jasno dali do znanja da su dva navedena događaja negativno utjecala na živote značajnog dijela mladih u Zagrebačkoj županiji.

Procjena negativnosti utjecaja pandemije i potresa raste s dobi, a najizraženija je kod djevojčica koje pohađaju gimnazijske programe, istaknuo je prilikom predstavljanja rezultata u rujnu prošle godine dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja koje je provelo projekt “ „Nacionalno praćenje učinaka pandemije COVID-19 i potresa na sustav odgoja i obrazovanja”. Pandemija, više nego potres, ostavili su snažan utjecaj na učenike, posebice maturante u Zagrebačkoj županiji. Utjecali su na njihovo psihičko zdravlje, učenje, ali i odgojno-obrazovne ishode.

Što je još pokazalo istraživanje kako se učitelji nose s tim događajima, ali i učenicima, te kako pomoći mladima, panelu pod nazivom „In my place / Zdravlje mladih uz HrvatskiTelekom“ govorit će Boris Jokić, Raphael Bene, Marija Posavec, Dejan Nemčić i Igor Vukasović.

Inače, za sve mlade koji žele proučavati sebe i doznati više o situacijama i emocijama s kojima se prvi put susreću u studentskim danima, na raspolaganju je priručnik “Radim na sebi” kojeg su izradili stručnjaci s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. U njemu mlade osobe mogu doznati sve što ih zanima o studentskom životu i akademskim obavezama, ali i mentalnom zdravlju. U priručniku mogu pronaći i niz praktičnih savjeta i smjernica, napisanih na podržavajući i studentima blizak način.

Svim mladima koji gravitiraju glavnom gradu Hrvatske, na raspolaganju je i Centar za mlade Grada Zagreba, projekt kojeg provodi Udruga ZAMISLI s 30 partnera. Svrha projekta je da Centar postane mjesto na kojem će mladi besplatno i bez prethodne najave moći doći i zatražiti pomoć oko pronalaska informacija do kojih sami ne mogu doći, bilo da je riječ o obrazovanju, zapošljavanju, zdravlju, volontiranju, kulturi i umjetnosti, mobilnosti ili socijalnoj politici i pravima.

Osim info centra, kroz projekt mladi imaju priliku sudjelovati na raznim radionicama, panelima i informirati se o svom boljem sutra.