Od utjecaja debljine na zdravlje, preko tihih ubojica današnjice do velikog značaja mikrobioma: Drugo izdanje Back Together summita donosi nove zanimljive teme te Get Together with Štampar, Dan posvećen zdravlju i prevenciji bolesti

Back Together summit ponovno građanima približava medicinu i znanost, a čeka vas i mnoštvo besplatnih pregleda!

Back Together zdravstveno-komunikacijski summit prošle je godine okupio preko 40 stručnjaka koji su pred više od nekoliko tisuća zainteresiranih građana predstavili važne i aktualne teme iz zdravstva. Glavni cilj prvog izdanja tog multidisciplinarnog događanja bio je unaprjeđenje zdravlja i kvalitete života te povećanje zdravstvene pismenosti. Ovogodišnji Back Together vraća se s novim aktualnim temama, panelistima i velikim zanimljivim zdravstvenim događanjem na Europskom trgu u Zagrebu.

Prvo izdanje Back Together summita, kroz 12 panel rasprava i 20 obrađenih tema, donijelo je novi pogled na zdravstvo i inovacije u tom sektoru. Građani su ga strastveno pratili, o njemu se danima nakon dvodnevne konferencije i dalje pričalo. Ne čudi to kada se u obzir uzmu teme o kojima se govorilo. Na panelu o zdravstvenoj pismenosti Another brick in the wall uz Anu Gongolu, Teu Vukušić Rukavinu i Natka Becka razgovaralo se, između ostalog, i o odnosu pandemije i infodemije – problemu suvremenog društva, kao i o činjenici važnosti opismenjavanja svakog pojedinca. Zatim su uslijedili paneli Hey Ho, Let’s Go - Znanost i medicina na društvenim mrežama uz istaknute goste Igora Bereckog, Stribora Markovića i Sašu Cecija, te panel Thinking out loud - Kako poboljšati zdravstveni sustav? koji je ugostio velika imena poput Krešimira Luetića, Ognjena Bagatina i Stjepana Oreškovića. U panel raspravi Čuvajte nas, pazite nas – Zdravlje djece, Sanja Musić Milanović govorila je o brizi za zdravlje onih najmlađih, a panel je upotpunio i najpoznatiji hrvatski pedijatar Milivoj Jovančević uz podršku Andree Cvitković- Roić. O lekcijama iz pandemije na panelu Wind of Change - COVID agenda - Što smo naučili? raspravljali su Ivica Lukšić, Ivan Đikić, Bernard Kaić te Ivan Pakozdi.

Panel diskusiju Man in the Mirror - Mentalno zdravlje nacije podržali su Hrvoje Handl i Veljko Đorđević, a nakon toga je uslijedila kvalitetna rasprava pod nazivom Budućnost medicine - How soon is now uz Marinka Radu, Mladena Merčepa i Natašu Malić, kao i panel Ima neka tajna veza – Prehrana – Genetika uz sjajne nutricionistice Karmen Matković Melki, Draganu Olujić i liječnicu Ana-Mariju Liberati Pršo. O važnosti fizičke aktivnosti u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti na panelu I like the way you move - Moć pokreta govorio je Mladen Jukić, uz izvrsne Šimu Mijića i Anu Čerenšek. Ostali paneli uključivali su rasprave Check It Out – Bolje spriječiti, nego liječiti gdje se naglasila važnost preventivnih pregleda uz Matka Gulina, Nedu Ferenčić Vrban i Ivana Rašića, te App Me Up – Novi horizonti o novim aplikacijama iz svijeta medicine, dok su Nevia Dellale, Igor Čerenšek, Tea Batinić Janjuš i Boris Filipović održali panel pod nazivom Forever Young - AntiAge Revolution te govorili o mogućim načinima održavanja zdravog izgleda.

Ovogodišnje izdanje summita donosi novine

S istom misijom i mnoštvom novih zanimljivih tema i panelista, 17. i 18. rujna 2022. godine održat će se drugi po redu Back Together summit. Debljina, bolest ili ne? čiji je sponzor Novo Nordisk, bit će jedna od glavnih tema summita. Govorit će se mnogo o tihim ubojicama, kardiovaskularnim bolestima i dijabetesu, te zdravlju mladih kroz komponente tjelesnog, mentalnog i socijalnog zdravlja. Osim toga, raspravljat će se i o mikrobiomu, ageizmu, pomno odabranoj suplementaciji i brojnim drugim zanimljivim temama.

Ovogodišnje izdanje summita prvi put donosi i donosi i nešto novo. Naime, na Europskom trgu, u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar, 17. rujna održat će se i Dan posvećen zdravlju s mnoštvom zanimljivih događanja.

Između ostalog, građani će moći obaviti besplatne ultrazvučne preglede štitnjače, te se posavjetovati sa psiholozima, nutricionistima i kineziolozima. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar na događaju će obaviti besplatne mamografske preglede za koje je potrebna prethodna prijava.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIN, i na vrijeme doznajte nove teme i stručnjake iz područja medicine, znanosti i komunikacija koji zajedno dijele viziju boljeg svijeta oko nas.